Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Koiran äkilliset oksennus- ja ripulitaudit

ripuli

Koiran äkillisissä oksennus- ja ripulitaudeissa lemmikki menettää nopeasti elimistöstään nestettä. Ilman ruokaa koira pystyy olemaan kauankin, mutta nestehukka on nopeasti jopa hengenvaarallinen tila. Esim. keskikokoiselle koiralle jo 2-3 % nestevajaus näkyy koiran voimattomuutena, huonovointisuutena ja 10 % nestevajaus johtaa kuolemaan (esim. 20 kiloisen koiran 2 kg:n nestehukka). On siis huolehdittava, että eläin juo riittävästi ja tarvittaessa juotettava sitä usein ja pienin määrin esim. ruiskun avulla. Keskikokoisen, täysin levossa olevan koiran vedentarve on n. 1 litra vuorokaudessa (n. 0.5 dl /kg/vrk).

Oksennus- ja ripulitaudeissa on aluksi tärkeintä saada ruoansulatuskanava rauhoittumaan. Ripulin kohdalla ei enää suositella koiran paastotusta, vaan antamaan useammin pienempiä annoksia kevyttä, hyvin sulavaa ruokaa. Koiran on saatava myös oksentelun ja ripulin myötä elimistöstään poistuneiden mineraalien täydennystä juomavedestään. Apteekista saa ilman reseptiä Nutrisal -jauhetta, jonka ohjeen mukainen juomaveteen sekoittaminen auttaa kivennäistasapainon ylläpidossa, myös paaston aikana. Pääsääntöisesti eläimille ei pidä antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, mutta lääkehiili sopii myös eläimille, näitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös ilman reseptiä apteekista ja eläinlääkäriasemalta saa, ripulipotilaan kuntoutusta auttavia valmisteita: Canikur – purutabletit/pasta, Inupekt Forte tabletit, Enteromicro tabletit/pasta, taikka Canius-kapselit. Ne auttavat suoliston normaalin bakteerikannan palauttamisessa.

Oireitten rajuus ja lemmikkisi yleiskunto ratkaisevat mihin toimenpiteisiin Sinun tulee heti ryhtyä. Jos kyseessä on koiravanhus tai pentu, on oireet saatava nopeasti kuriin -veteraanien ja vauvojen kestokyky ei ole sama kuin hyväkuntoisen, nuoren aikuisen eläimen.

Lääkkeen ottaminen ei ole valtataistelu, se voi olla hauskaa!

Canikuria ja Inupekt Fortea annetaan useita kertoja ja niiden syömisestä ei kannata tehdä valtataistelua Sinun ja potilaasi väliin. Huijaa sitä hiukan. Pienen pieni nokare esim. voita kunkin pillerin päällä saa rutikuivan tabletinkin solahtamaan suosiolla kurkusta alas! Eikä potilaasi saa pillerikammoa, kuten voi käydä, jos väkisin sullot sen suun täyteen tabletteja ja pidät kuonoa kiinni niiden poissylkemisen estämiseksi

Parhaimmillaan eläinpotilas voi tulla juosten “herkuttelemaan”, kun huushollissa kolistetaan mitä tahansa pilleripurkkia! Muista, ettei tämänkertainen tablettien kanssa askarointi todennäköisesti jää suinkaan viimeiseksi kerraksi, kun yhdessä luotte pillerin nielemisen taidetta.

Ota yhteys eläinlääkäriin, jos…

Jos potilaan yleiskunto huononee selvästi, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Verisen ripuloinnin ja oksentelun yhteydessä se on tehtävä aina ja heti. Muista myös mitata eläinpotilaasi lämpö aamuin illoin. Normaalilämpö on n. 38.0–39.0. Niin alilämpö kuin kuumeilukin voivat olla merkkejä lemmikkisi kuivumisesta ja tällöin on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Artikkelin kirjoittanut: Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Eva Einola-Koponen Koira-Kissaklinikka Oy, Turku

Koira-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.