Koiran äkilliset oksennus- ja ripulitaudit

ripuli

Koiran äkillisissä oksennus- ja ripulitaudeissa lemmikki menettää nopeasti elimistöstään nestettä. Ilman ruokaa koira pystyy olemaan kauankin, mutta nestehukka on nopeasti jopa hengenvaarallinen tila. Esim. keskikokoiselle koiralle jo 2-3 % nestevajaus näkyy koiran voimattomuutena, huonovointisuutena ja 10 % nestevajaus johtaa kuolemaan (esim. 20 kiloisen koiran 2 kg:n nestehukka). On siis huolehdittava, että eläin juo riittävästi ja tarvittaessa juotettava sitä usein ja pienin määrin esim. ruiskun avulla. Keskikokoisen, täysin levossa olevan koiran vedentarve on n. 1 litra vuorokaudessa (n. 0.5 dl /kg/vrk).

Oksennus- ja ripulitaudeissa on aluksi tärkeintä saada ruoansulatuskanava rauhoittumaan ja siksi koiran on oltava täydellisellä, yhden vuorokauden (24 h), ruokapaastolla. Tällöin sen on saatava oksentelun ja ripulin myötä elimistöstään poistuneiden mineraalien täydennystä juomavedestään. Apteekista saa ilman reseptiä Nutrisal -jauhetta, jonka ohjeen mukainen juomaveteen sekoittaminen auttaa kivennäistasapainon ylläpidossa, myös paaston aikana. Pääsääntöisesti eläimille ei pidä antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, mutta lääkehiili sopii myös eläimille, näitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös ilman reseptiä apteekista ja eläinlääkäriasemalta saa, ripulipotilaan kuntoutusta auttavia valmisteita: Canikur – purutabletit, Inupekt Forte tabletit tai Tehobact-jauhe. Ne auttavat suoliston normaalin bakteerikannan palauttamisessa.

Oireitten rajuus ja lemmikkisi yleiskunto ratkaisevat mihin toimenpiteisiin Sinun tulee heti ryhtyä. Jos kyseessä on koiravanhus tai pentu, on oireet saatava nopeasti kuriin -veteraanien ja vauvojen kestokyky ei ole sama kuin hyväkuntoisen, nuoren aikuisen eläimen. Aivan ensimmäiseksi potilaallesi alkaa siis täydellinen ruokapaasto. Toisekseen aloitat Canikur / Inupekt Forte – kuurit ja huolehdit, että se juo vettä, johon olet ohjeen mukaisesti sekoittanut Nutrisalia.

Lääkkeen ottaminen ei ole valtataistelu, se voi olla hauskaa!

Canikuria ja Inupekt Fortea annetaan useita kertoja ja niiden syömisestä ei kannata tehdä valtataistelua Sinun ja potilaasi väliin. Huijaa sitä hiukan. Pienen pieni nokare esim. voita kunkin pillerin päällä saa rutikuivan tabletinkin solahtamaan suosiolla kurkusta alas! Eikä potilaasi saa pillerikammoa, kuten voi käydä, jos väkisin sullot sen suun täyteen tabletteja ja pidät kuonoa kiinni niiden poissylkemisen estämiseksi

Parhaimmillaan eläinpotilas voi tulla juosten “herkuttelemaan”, kun huushollissa kolistetaan mitä tahansa pilleripurkkia! Muista, ettei tämänkertainen tablettien kanssa askarointi todennäköisesti jää suinkaan viimeiseksi kerraksi, kun yhdessä luotte pillerin nielemisen taidetta.

Jos päivän, kahden paasto ei auta, ota yhteys eläinlääkäriin!

Jos vuorokauden ruokapaasto ja nestetasapainosta huolehtiminen rauhoittavat oireet ja potilaasi ei ole täysin voimaton, voit jatkaakin kotikonstein. Jos tilanne ei ole rauhoittunut, ota pennun tai vanhuksen kanssa yhteyttä eläinlääkäriin keskustellaksenne jatkotoimenpiteistä. Nuoren, aikuisen eläimen kanssa voitte tarvittaessa vielä pitää toisen samanlaisen täyspaasto -päivän. Jos tilanne ei vieläkään rauhoitu tai jos potilaan yleiskunto huononee selvästi, on teidänkin syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Muista myös mitata eläinpotilaasi lämpö aamuin illoin. Normaalilämpö on n. 38.0–39.0. Niin alilämpö kuin kuumeilukin voivat olla merkkejä lemmikkisi kuivumisesta ja tällöin on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ensin vain vettä, sitten riisin keitinvettä, sitten lusikallinen riisiä

Parhaassa tapauksessa vuorokauden, kahden paasto on rauhoittanut ruoansulatuskanavan ja voit jatkaa potilaasi nestehoitoa, mutta tarjotakin sille myös riisin keitinvettä. Keitä riisiä oikein kypsäksi ja tarjoile potilaalle aluksi vain se keitinvesi. Jos se pysyy sisällä, voit myöhemmin antaa sille ruokalusikallisen myös itse riisiä. Jollei oksentelu ja/tai ripuli ala uudestaan, voit tarjota sille sen ruokalusikallisen riisiä useamman kerrankin. Jos oireet palaavat, on tarjolla taas vain riisin keitinvettä ja kokeilette riisin syömistä taas vasta seuraavana päivänä. Muista myös Tehobakt jauheen anto esim. riisiin sekoitettuna.

Riisiä, raejuustoa tai keitettyä kanaa

Jos potilas on pysynyt oireettomana, voidaan seuraavana päivänä jo kokeilla pienien ruoka-annosten antamista n. 4 kertaa päivässä. Valmista hyvin kypsäksi keitetystä riisistä ja raejuustosta löysä seos, jossa on 3 osaa riisiä ja 1 osa raejuustoa (ja Tehobakt – jauhetta / Canikuria ohjeen mukaan!). Anna toipilaalle hyvin pieni annos tätä, ja jos oireet pysyvät poissa, voit ruokkia sen samoin useita kertoja päivän aikana. Raejuusto-osa voi tällöin olla myös keitettyä laihaa lihaa (kanaa, naudanlihaa) tai keitettyä pakastekalaa. Mikäli kotiruuan tekeminen tuntuu mahdottomalta tai jos potilaan koko on suuri, on klinikalta mahdollisuus hakea valmisruokaa, joka on suunniteltu ripulista/oksentelusta kärsivälle potilaalle. Ruokaa on kuivanappula ja purkkiruoka muodossa (esim. Hills i/d )

Riisin avulla normaaliin ruokintaan

Jos toipilas ei ole oksentanut tai ripuloinut kahteen päivään, voidaan riisiseokseen sekoittaa pieni määrä eläimen normaalia ruokaa. Viikon aikana seokseen lisätään aina enemmän ja enemmän toipilaan normaalia ruokaa, kunnes ruokinta sujuu täysin käyttämällänne ruokavaliolla. Aluksi on kuitenkin vältettävä maidon, luiden, rustojen ja liian runsaan lihan antamista.

Mikäli ripulointi tai oksentelu alkaa uudestaan, on heti palattava tiukempaan, helposti sulavampaan riisiruokavalioon Tehobact-jauheineen. Jos oireet eivät lopu, on syytä ottaa yhteys pieneläinklinikalle. Verisen ripuloinnin ja oksentelun yhteydessä se on tehtävä aina ja heti.

Artikkelin kirjoittanut: Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Eva Einola-Koponen Koira-Kissaklinikka Oy, Turku