Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissanomistajan kesämuistilista

Kesällä sattuu ja tapahtuu, välillä myös vähän kurjempiakin juttuja. Tässä kesän muistilista kissanomistajalle, jotta kesä olisi mahdollisimman huoleton:

Riittävä nesteensaanti

nesteytyskissaMyös kissa voi kärsiä nestehukasta. Kannattaa siis laittaa asuntoon useampi vesikuppi ja vaihtaa vesi säännöllisesti. Kuppiin voi myös laittaa jääpalan pitämään vesi viileänä ja raikkaana pidempään.

Punkki kissassa, apua!

puutiainen (1)Punkin saa parhaiten pois käyttämällä punkinpoimijoita (klinikalla myynnissä, löytyy myös apteekeista). Punkki poistetaan kiertäen korkkiruuvmaisesti, ei suoraan vetämällä. Joskus punkkia ei välttämättä saa irti kokonaisena vaan pää jää ihon sisään, mutta tällöin ei kannata hätääntyä; punkin pää tulee itse pois ajallaan. Vanhan ajan konsteja kuten punkin hukuttamista voihin ei suositella; konsti on hidas ja sen seurauksena punkki saattaa oksentaa suolesisältöään puremakohtaan. Usein punkin puremakohta saattaa hieman ärtyä ja punoittaa ja siihen voi nousta pieni patti, joka yleensä laskee itsestään. Kohtaa kannattaa puhdistaa kirvelemättömällä puhdistusaineella (esim. Betadine, Septidin). Jos kohta alkaa mätiä tai siihen tulee voimakasta punoitusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Borreliaa ei ole toistaseksi tavattu kissoilla, mutta punkkien levittämää anaplasmaa on.

Ampiainen pisti kissaa, mitä nyt?

Kissa ja mehilinenJos kissaa pistää yksittäinen ampiainen, se ei yleensä ole vaarallista. Pistokohta saattaa turvota ja olla arka. Kohtaa voi viilentää kylmäpussilla/kääreellä ja pitää kissa levossa sisätiloissa kunnes turvotus laskee. Jos pistosta seuraa voimakas allerginen reaktio ja/tai hengitysteiden turpoaminen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kyytabletin voi myös antaa annoksella 1 tbl/10kg, sillä se laskee turvotusta.

Kyykäärme yllätti!

kissa ja krmeKyynpurema vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Pureman saanutta kissaa tulisi liikuttaa mahdollisimman vähän ja kissa tulisi viedä heti eläinlääkäriin. Kyynpureman hoitoon ei suositella kyytablettia muutakuin siinä tapauksessa jos hengitystiet turpoavat (edellyttäen että kissa on tajuissaan ja pystyy nielemään).

Kissa joi vettä jossa sinilevää

sinilevSinilevä on myrkyllistä niin ihmiselle kuin kissallekkin. Jos kissasi on juonut sinileväistä vettä, suosittelemme sen viemistä välittömästi eläinlääkäriin. Jos eläinlääkäri on kaukana, ensiapuna annetaan hiilitabletteja, kissalle annos on n. 5 hiilitablettia. Jos kissa on esimerkiksi pudonnut sinileväiseen veteen, täytyy sen turkki pestä ja suihkuttaa huolellisesti ja tässäkin tapauksessa hiilitablettien anto on suositeltavaa.

Kissa on saanut haavan ihoonsa, miten toimia?

haavatkissaJos haava ei ole syvä eikä kovin vuotava, kotihoitona on puhdistus kirvelemättömällä antiseptilla (esim.Betadine laimennettuna 1:10). On seurattava ettei kissa nuole haavaa, sillä kissan suussa on paljon bakteereja jotka altistavat haavan tulehtumiselle. Tarvittaessa pidetään kauluria/suojataan haavaa siteellä. Vetramil-hunajavoide ja suihke ovat myös tehokkaita haavojen hoidossa (saa klinikalta ja apteekeista). Jos haava tulehtuu (mätii, turvottaa, punoittaa voimakkaasti) ota yhteys eläinlääkäriin. Jos haava vaatii ompelemista (pitkä, repaleinen, syvä haava) on otettava yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian, sillä vanhoja haavoja ei yleensä ommella.

Kissa kesähelteellä

hellekissaHelteellä kannattaa suojata kissaa lämpöhalvaukselta pitämällä se sisätiloissa viileässä huoneessa. Jos kissa sallii, voi sen tassuja varovasti jäähdyttää viileässä vesastiassa, sekä sivellä kissaa viileällä kostutetulla pyyhkellä . Voit myös laittaa pakastehernepussin pyyhkeeseen käärittynä kissan makuualustan alle. Kissaa ei myöskään saa jättää seisovaan autoon, vaikka ikkunat olisivatkin auki. Kauppareissut ja muut asiat kannattaa siis hoitaa ennen automatkaa mökille, sillä seisovassa autossa lämpötila nousee yllättävän nopeasti korkeisiin lukemiin, jolloin vaarana on henkeäuhkaava lämpöhalvaus.

Lämpöhalvaus

lmphalvauskissaLämpöhalvauksen oireet on hyvä tunnistaa. Niitä ovat mm. huohottaminen, voimattomuus, kuolaaminen, kalpeat ikenet, muutokset käytöksessä, hoipertelu ja tajunnan muutokset. Jos huomaat kissallasi jotakin edellämainituista oireista, mittaa ruumiinlämpö. Jos lämpö on yli 40C, viilennä kissaa välittömästi ja ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Avonaiset ikkunat

ikkunakissaVaikka kesäkuumalla onkin suuri houkutus pitää ikkunoita avonaisina, pitää muistaa että kissa voi ikkunalaudalle hypätessään herkästi pudota ikkunasta. Muista siis aina laittaa ikkuna hakaseen, tai pitää ikkunassa hyttysverkkoa estämään kissan putoaminen. Parvekkeellisissa asunnoissa kannattaa tietysti myös valvoa tarkasti ettei kissa pääse hyppäämään kaiteelle ja putoamaan. Kesäisin klinikalle tulee valitettavan usein ikkunasta/parvekkeelta pudonneita kissoja.

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.