Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Vierasesineet kissassa – mitä kissasi söi?

Mitä ihmettä kissasi söi?

Vierasesineeksi kutsutaan mitä tahansa kissan elimistöstä löytyvää esinettä tai “juttua” mitä kissan ei olisi pitänyt / odotettu syöneen. Yleinen olettamus on, että koirat ahneudessaan voivat syödä mitä tahansa ja, että kissat olisivat tarkempia ja valikoivampia, mutta Internationa Cat Caren hiljattain tekemässä kyselyssä eläinlääkäreille lopputulos oli, että kissoiltakin joudutaan melko usein hoitamaan “jotain ylimääräistä” syöneitä kissoja sekä poistamaan esineen.

Kolikko ja kissa

Mitkä kissat useimmiten päätyvät hoitoon vierasesineiden syömisen suhteen?

Ikä näyttää tuovan viisautta myös kissoille syömisen suhteen. Eli tyypillisin asiakas on nuori kissa joka mahdollisesti uteliaisuuttaan tai leikkiessä on vahingossa nielaissut esineen. Lisäksi rotukissoja on päätynyt enemmän eläinlääkärille, mutta eivät kotikissatkaan ole täysin vältäneet hölmöyksien tekoa ;). Burmalaiset mainittiin useammin kuin tilastollisesti pitäisi, joten niillä tuntuu olevan taipumusta ei-ruoka-esineiden syömiseen. Sisäkissat syövät helpommin jotain mitä ei pitäisi, joten on tärkeää tarjota kissoille sisällä virikkeitä, jotteivat kissat tylsyyttään tai turhautumistaan päädy pureskelemaan ravinnoksi sopimattomia juttuja.

Mistä tiedät onko kissa nielaissut jotain mitä sen ei olisi pitänyt?

Jos olet nähnyt kissan leikkivän esim. lankakerällä, lasten lelulla tms etkä sitten löydä sitä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Ei voi olettaa, että esine kulkeutuu luonnollista tietä ulos vaan se voi jäädä jumiin ja aiheuttaa tukoksen. Merkkinä siitä voi olla esim:

  • kieltäytyminen ruuasta
  • passiivisuus / väsymys
  • kakominen ja oksennus

Kissat ovat taitavia oireiden piilottajia, joten oireina voi olla vain hieman väsyneemmän tuntuinen kissa joka nukkuu enemmän eikä ole halukas leikkimään. Kissa ei siis välttämättä valita, itke tai näytä muita kivun merkkjä. Jos kissasi vaikuttaa poissaolevalta tai ei-normaalilta kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hoito tuo parhaan lopputuloksen!

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.