Puhelin: 02 2761 999
vastaanotto@koirakissaklinikka.fi
Raviraitti 45, Metsämäki, Turku
Avoinna arkisin ma-to 8-20, pe 8-19.
La päivystys ajanvarauksella klo 9-17.

Kissan kynsien hoito ja leikkaus

kissankynnet

Kissan kynnet ovat tärkeät työkalut, joiden avulla se kiipeää, puolustautuu, saalistaa ja merkitsee reviiriään. Kissalla on tarve raapia paikkoja, jotta sen kynnet pääsevät uusiutumaan normaalisti. Kissalle tuleekin tarjota kunnollinen raapimispaikka sekä monenlaista aktiviteettia. Etenkin sisäkissan kynsiä tulee myös hoitaa säännöllisesti.

Kissalla on sisäänvedettävät terävät kynnet. Niiden avulla kissa kiipeää, puolustautuu ja saalistaa. Lisäksi kissa merkitsee niiden avulla reviiriään, kun kissan etukäpälien alapinnan hajurauhaset jättävät kissan omaa hajua raapimiskohtaan. Nykyajan sisäkissa ei sen sijaan tarvitse kynsiä samalla tavalla kuin ulkona liikkuva ja saalistava kissa. Sisäkissan kynsiä kannattaa yleensä leikata, koska ne eivät kulu samalla tavalla kuin ulkokissan kynnet.

Kissan kynnet kasvavat sekä pituutta että paksuutta

Kissan kynnet kasvavat koko sen eliniän. Ne kasvavat sekä pituutta että paksuutta. Koska kynnet kasvavat myös paksuutta, kissan kynnestä lohkeaa säännöllisesti uloin kerros pois, jotta uusi kynsi pääsee sen alta esiin. Tämän takia kissa raapii paikkoja, sillä se irrottaa kynsien vanhoja uloimpia kuoria. Se ei siis teroita kynsiään, vaikka puhekielessä näin sanommekin. Raapimisen seurauksena on tavallista, että kissaperheen lattioilta löytyy näitä irronneita kynnen osia.

Jos kissa ulkoilee paljon tai on muuten hyvin aktiivinen, sen kynsiä ei yleensä tarvitse leikata. Ulkokissan kynsiä ei kannatakaan leikata, koska kissa tarvitsee niitä esimerkiksi paetessaan petoa puuhun tai puolustautuessaan. Vanhojen kissojen sekä useimpien sisäkissojen kynnet eivät sen sijaan saa riittävästi kulutusta eli kissa ei raavi niillä tarpeeksi. Tällöin kissan kynsiä tulee leikata säännöllisesti.

Kissan kynsien kuntoa tulee seurata ja niitä tulee hoitaa säännöllisesti

kissankynnet3Kissan kynsien kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Kynnet tarvitsevat leikkausta, jos ne pilkottavat kissan lepäillessä, kun normaalisti kynnet vetäytyvät täysin piiloon levossa. Leikkaamattomat kynnet kasvavat liian pitkiksi ja paksuiksi, ja kissa saattaa jäädä kynsistään kiinni mattoihin ja muihin tekstiileihin.

Koska sisäkissan kynnet eivät useinkaan kulu riittävästi, kissa kannattaa opettaa kynsien leikkaamiseen jo pennusta lähtien. Kissan kynsien leikkaamiseen tulee käyttää vain kissan kynsille tarkoitettua kynsileikkuria.

Kissan kynnet leikataan niin, että kissa otetaan syliin ja sen tassusta otetaan tukeva ote. Kissan varvasta painetaan kevyesti niin, että kynsi tulee esiin. Kynnestä leikataan vain läpikuultava kärki, eikä enempää, ettei vahingoiteta kynnen sisällä olevaa arkaa pehmytkudosta, jossa kulkee verisuonia ja hermotusta.

Kissalle tulee tarjota hyvä raapimapaikka ja monenlaista aktiviteettia

Eläinlääkäri Eva Einola-Koponen Turun Koira-Kissaklinikalta toteaa, että kissalla on luontainen tarve raapia, joten sille tulee tarjota sopiva raapimapaikka. Raapimispuu tai raapimalauta sopivat erinomaisesti tähän tarkoitukseen, ja näin perheen kallis sohva ja matot jäävät rauhaan.

– Ihanteellisinta olisi hankkia kissalle korkea raapimapuu monine tasoineen, koska kissa nauttii korkealla kiipeilemisestä ja loikoilemisesta, hän sanoo.

Sisäkissa tarvitsee paljon monenlaista aktiviteettia, jotta se ei turhautuessaan pura energiaansa vaikkapa kynsimällä huonekaluja.

– Sisäkissa liikkuu usein liian vähän, joten ihmisen täytyy aktivoida sitä liikkumaan. Sen voi viedä ulos hihnassa tai laittaa sille juoksunaru. Myös sisällä voi keksiä monenlaista tekemistä. Kissaa voi leikittää erilaisten lelujen avulla. Jos kissa ei muuten suostu liikkumaan, voi sille sopia pallo, jota pyörittäessä se saa herkkupaloja, Eva Einola-Koponen kertoo.

Kissanpentu oppii nopeasti oikeat raapimapaikat

Kissanpentu saattaa raapia vääriä paikkoja, koska se ei vielä tiedä, mitä saa raapia ja mitä ei. Nuori kissa oppii kuitenkin nopeasti oikeat paikat, kun sille opettaa.

– Kissa on viisas ja oppii kiellot todella nopeasti, Eva Einola-Koponen toteaa.

kissankynnet2– Kissanpennulle tulee tarjota hyvä raapimispaikka ja kantaa se pois, jos se raapii vääriä paikkoja. Pentua voi ottaa niskasta kiinni samalla tavalla kuin sen emo kantaa sitä, ja nostaa pois väärästä raapimapaikasta. Kissa oppii tällä tavalla hyvin nopeasti. Myös vesisuihkepulloa voi käyttää, hän opettaa.

Muuttuneen raapimiskäyttäytymisen taustalla on usein sairaus

Eläinlääkäri Eva Einola-Koponen kertoo, että kissan kynsien kunto ja raapimiskäyttäytyminen kertovat kissan terveydentilasta. Jos kissa lopettaa raapimapuun käytön ja alkaakin kynsiä esimerkiksi mattoja, käytöksen muutos johtuu usein taustalla olevasta sairaudesta. Tällöin kissa kannattaa viedä lääkäriin ja selvittää muuttuneen käytöksen syy.

– Kissan käyttäytymistä ja kuntoa täytyy aina pohtia kokonaisvaltaisesti. Ei tule hoitaa pelkkiä kynsiä, vaan kissan terveydentila tulee huomioida kokonaisuutena, hän toteaa.

Eva Einola-Koponen kertoo, että syitä kissan muuttuneeseen käytökseen on monenlaisia. Yksi yleisimpiä syitä vanhalla kissalla on nivelrikko. Muita syitä voivat olla esimerkiksi dementia tai kilpirauhasen liikatoiminta. Kaikkia näitä sairauksia tulee hoitaa, ja jos lääkitys ja ravitsemus saadaan tasapainoon, kissan raapimiskäytöskin palautuu yleensä ennalleen.

Nivelrikko vaikuttaa kissan käytökseen monella tavalla

Eva Einola-Koponen kertoo, että nivelrikko aiheuttaa kipua ja liikerajoituksia kissan raajoihin. Tällöin sen on vaikea nousta raapimispuuta vasten raapimaan ja sen on helpompi kynsiä vaikkapa mattoja.

Lääkäri määrää nivelrikkoiselle kissalle sairauteen tarkoitettuja ravinnelisiä tai kokonaan uuden, nivelrikkokissalle suunnitellun, ruokavalion. Lisäksi kissalle aloitetaan kipulääkitys, jotta kivut ja akuutti tulehdus saadaan hoidettua. Näillä keinoilla kissan vointi kohenee yleensä huomattavasti.

Eva Einola-Koponen painottaa kuitenkin, että kissa on kokonaisuus, joten lisäksi tulee kiinnittää huomiota nivelrikkoisen kissan elinolosuhteisiin.

– Esimerkiksi hiekkalaatikon kokoon ja sijaintiin tulee kiinnittää huomiota. Hiekkalaatikon tulisi olla matalareunainen ja pitkän mallinen sekä sijaita lattialla rauhallisessa paikassa. Nivelkipuisen kissan on hankala hypätä korkealla sijaitsevaan korkeareunaiseen hiekkalaatikkoon tekemään tarpeitaan. Kun kissa pääsee helposti tarpeilleen eikä tarpeiden tekeminen aiheuta kissalle stressiä, se voi kaikin puolin paremmin, hän teroittaa.

– Näiden toimenpiteiden avulla kissan käytös palautuu yleensä ennalleen ja se voi paremmin, Eva Einola-Koponen toteaa.

Artikkeli on julkaistu Kissafani -lehdessä.

Kissa-artikkelit

Tietosuojaseloste
Kirjaudu
Osta nyt, saat laskun vasta ensi kuussa, jolloin valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta maksuaikaa ilman korkoa.